Recent Posts

ITALSKÉ PRÁZDNINY S HELMOU A EŠÁKEM

Chcete do Arca stopem? Vezměte sebou minimálně jednu ženu!

A ideálně ať má kraťasy v batohu! Trasa 750 kilometrů se pak dá ve dvou urazit za jeden den i při startu v neděli, kdy se z dovolených vrací primárně rodinky s dětmi. Zásek hrozí v Rakousku – tam je strach silnější než Vaše koutky úst a kravící mávání palcem. Rakušáci moc neberou. Každopádně máte-li oči na SPZtkách, lze ulovit bílokošilovitého Itala, který jede Z OPAVY ROVNOU DO TRENTA.

OPRAVDU LZE VĚŘIT NA NÁHODY?




Kolik využití mají dvě plastové krabičky?

„Ještě ty krabičky nevyhazuj, třeba se nám budou ještě hodit,“ prohodí přítel, aby o deset dní později opět s úsměvem pohlédl na již lehce deformovanou plastovou krabičku od zmrzliny a obdélníkovou od oběda z Italia baru: „Když jsem říkal, ať je nevyhazuješ, ani jsem netušil, kolik toho s námi zažijou.“ Jdou do tříděného odpadu opět až v Brně – děrované už nikomu neposlouží.

TIP: na cestách s plastovými krabičkami zacházejte obezřetně a hledejte jejich multifunkční využití. A) rozvíjíte vlastní vynalézavost B) Budete překvapeni, kolik funkcí objevíte:

-         Jako porcelánová krabička na máslo – jen z plastu
-         Jako mísa na salát
-         Vršek jako prkénko na krájení zeleniny
-         Báječné na uchování zbytků od ohňové večeře
-         Užitečné na olivy do skal, když se Vám sklo nechce tahat 350 m stěnou
-         Chytré na skrytí kradených fíků před ovocnými muškami

A JEŠTĚ PET LÁHEV!

Dneska dost frčí láhve NALGENE. Pravdou však je, že oproti obyčejné plastovky od italské minerálky mají jednu nevýhodu: nedokážou měnit tvar dle vašeho aktuálního místa v batohu. Milionkrát zmačkat a nafouknout. Naplnit do 1 litru a uzpůsobit tvar flašky dle záhybů krosny bylo něco, co jsem v horách maximálně ocenila!

Fíky v Tescu nerostou!

Přijíždíme do Sarche a já tajím dech nad místními vinicemi – hrozny, jablka…MŇAM! A víte, co Čech ocení nejvíce? Není kolem nich obehnán plot! A asi tušíte, co nás okamžitě napadlo:


Přemýšlím, jak to mají Italové? Sáhne občas jejich ruka po vinicích, které jsou na dosah? Koukám do vozíků. Hm hm, jablka, fíky i hrozny se v nich vyskytují. Porovnávám s mentalitu českou -  za celý týden nekoupíme ani kousek ovoce – není přece potřeba!




Ale jak na to asi koukají Italové?

Když jednoho dne u cesty objevíme obrovský strom, na kterém rostou fíky jako ořešáky, připadám si jako ta holčička z reklamy na Orion, kde je všechno kolem ní z čokolády! Tentokrát však nekoukám na obrazovku, ale jsem součástí toho kouzelného městečka.


Broskve byly uloveny hned den následující – dostupnost ovoce vyvolala automaticky reakce Wildova stylu: „Odolám všemu, kromě pokušení.“

NATOŽ, KDYŽ JE OVOCENÉ !



A znáte ty české filmy, kde uličníci kradou rajčata z cizích zahrádek? Řeknu vám – mnohem lepší je, je režírovat! Ale Pšššššt…


Sarche – meka horolezců

Lezeš? Lezem! Lezeme!!! Vesnička Sarche kousíšek od Arca skýtá jednu stěnu za druhou. Na takové dovolené si sem tam můžete připadat jako horník, který fárá do dolů: ráno pořádně nasnídat a do večera fyzicky makat. Výstup pod skálu s vybavením, škrábání po skále a pak zase sestup dolů.


 Když přichází únava, ptáte se co je to za divnej sport? Furt jen nahoru a dolů, nahoru a dolů. Tělesné bolesti přibývá. Naštěstí tuhle divnost odhalíte u vícero kategorií: paragliding, lyžování, ski alpy. A nebudu Vám to tajit – ty momenty, kdy svačíte na štandu, máte vedle sebe hlubokou propast a jste bezpečně přivázání k provazu. SVOBODA! 


Ticho vlastní mysli, když koukáte na leporelovou vesničku pod vámi. Pocit, že jste součástí megalomanského skálového kolosu, po kterém šplháte krůček po krůčku. 


Důvěra, kterou cítíte v partnerovi, který vám zmizel z očí, kdesi nad vámi. A chuť mu dát pusu, až se vyškrábete dlouhatánským komínem za ním. 








To všechno jsou momenty, kvůli kterým pro mě lezení bude mít na vždy zelenou.  




Palec a koutky úst nahoru =D

A řidič je Váš! Místní Italové staví raz dva! Zvlášť, když na sebe máte navěšeny lezecké cajky. To pak často stopnete velkého tranzita, kde to uvnitř vypadá jako v obýváku, je tam boldrovací karimatka, tři děti a máma s tátou, co do Arca jezdí již od roku 1985. To, že mají některá auta místa jen pro jednoho – a my stopujem dva -  není problém. Kufr to jistí! Případné přeskládání auta je samozřejmostí. A hlad náhodou nemáte? Sem tam hrajete italskou pantomimu. Já na tebe španělsky, ty na mě italsky a rozumíme si každé třetí slovo. Ještě že máme ty ruce, mimiku a intonaci hlasu! To, že neznáte jazyk domorodců, pak vůbec nevadí ;) Stopování je prostě fajn: ušetříte spoustu peněz, ale já osobně nejvíce jsem ocenila tu lidskou přidanou hodnotu. Zajímavé životní příběhy řidičů paraglidistů, cévních chirurgů i italské starostky. Taky jsem si opět uvědomila, jak vděčná jsem za život, který vedu. To v momentě, kdy jsme v Rakousku stopli auto slovenských chlapů jedoucí do Francie pracovat na pile – vracet do Východního Slovenska se budou až na vánoce…




Pizzeria nebo oheň a ešák? To vskutku není hamletovská otázka!

Žádné víno, ani v těch nejvybroušenějších skleničkách a etikety pozdní sběr nechutná tak božsky, jako to nalité v cestovních hrníčkách na čaj. Sebelepší křupavé italské pizza těsto by nevykouzlilo takový požitek z jídla, jako to připravené v ešusu na ohni u úpatí skály, podél tekoucí řeky. Italská hudba je nádherná, šumění listí a hukot větru, když se zešeří, je však bezkonkurenční! Obyčejná jídla jako brambory s čočkou, těstoviny s tuňákem či rýže s cuketou pak chutnají jako připravené šéf kuchaři Grandhotelu Pupp.




Znám několik nejkrásnějších sekundových zvuků: cvaknutí krabiny, MLOK při otevření korku od vína a ŠŠŠŠŠÁÁÁÁÁÁ když se podvolí víčko piva v plechu. Radler vychlazený v řece, která plná funkce ledničky i zdravotně otužovací, pračky i koupačky.




Hořčice – máslo – kabanosy

Toť objevy letošní lezecké dovolené v Sarché! Hořčici máznete na chleba, přidáte jako dochucovadlo do jídla. Vydrží i v teplejším prostředí, stejně jako máslo, které se možná rozpustí, ale nežlukne. A Kabanos? Toť kauflandská výslužka mojí babičky, která ve překvapivě ujala. Ve stěně dodala mrkvi a chlebu s pestem (vegetariáni prominou) šťávu (raw strávníci odpustí). V chvílích odpočinku byla příjemným zpestřením pikniku. Zdráhám se napsat, že je to energie sbalená na cesty – pro minimalistické jezení však rozhodně příjemnýmm zpestřením =)







Vícero tipů o nízkonákladovém cestování stopněte zde, na blogu, který se plní příspěvky o cestování s prázdnou kapsou.