Sníst koblihu, to vám není jen
tak. Jako první musíte najít onu dírku, kde pekařka zanechala marmeládový
tunel. Pak se musíte zakousnout dostatečně hluboko tak, abyste nežmoulali suché
těsto, a zároveň nevcucli veškerý džem. To je vždy trochu risk, protože nevíte,
v jaké části koblihy se ona meruňková dobrota uhnízdila.
Když odkryjete jádro koblihy a
získáte přehled o tom, jak je její sladká náplň rozložena, je potřeba si
ukusování koblihy náležitě rozložit. Ne polknout celou džemovou parádu
najednou, ale jednou si uštípnout jenom kousek z jejího rohu, proložit to
suchým těstem, aby pak mohla přijít jahodová orgie. Poslední kus musí rozhodně
obsahovat stopy marmelády!
Zkoušejte to! Nemusí se Vám to
podařit hned na poprvé, a tak si raději kupte více „pokusových“ kousků. Ideálně
volte různé příchutě, abyste věděli, že borůvkový koblih může mít svůj střed
zcela napravo, zatímco čokoládový nalevo. Nehledejte v tom pravidla. Nechejte
se vést intuicí vlastních chuťových buněk.